lauantai 31. joulukuuta 2016

Viinivuoteni 2016

Mennyt vuosi on ollut minulle ainakin viinin suhteen merkittävä. :) Kävin ensimmäisen viinikurssin ikinä keväällä ja ihastuin totaalisesti. Heti kurssin loputtua perustin tämän blogin, joka oli alkumetreillä aika kämäisen näköinen. Aloin kuitenkin pikku hiljaa kirjoittamaan ja pitämään kirjaa maistelemistani viineistä. Takaraivossa pyöri koko ajan ajatus siitä, että haluan oppia lisää ja lisää ja ehkä vielä joskus kehittyä ammattilaiseksi. 

Oikeastaan tein syksymmällä blogiin isompia muutoksia. Tuunailin ulkoasua aika paljon ja aloin kirjoittaa säännöllisemmin. Vaikka nyt olen vähän laiskotellut, koska olen ollut kipeä, eikä ole tullut nuhanenäisenä oikein juotua. 
Kesällä taas olin kuusi viikkoa lapsenvahtina ja asuin Hyvinkäällä. Ei siinä lapsen kanssa oikein viiniä juotu. Siksi oli aika hiljaista kesällä. Mutta perustin vähän aikaa sitten blogilleni facebook-sivut ja olen iloinen kaikista 50 tykkäyksestä, jotka olen lyhyessä ajassa saanut. :) On kiva huomata, että lukijoita löytyy. Olisi kiva kuulla mitä mieltä te blogista olette? Kommentteja ei ole kauhean paljon ollut. Toivoisin myös että kaikki lukijat, joilla on facebook tykkäisivät facessa. Täältä löytyy: Facebook: Viiniä Kengissä. Mutta blogi kasvaa varmaan sitä mukaa kun minäkin kehityn. Täytyy vain jatkaa opiskelua. 

Tämän vuoden aikana olen maistellut jo aika monia viinejä ja on kiva huomata että maku kehittyy koko ajan. Mutta pikkuhiljaa, sillä enhän minä voi tässä joka päivä lipitellä. Maistettavaakin on vielä hirveästi! Onneksi viineilyn voi liittää opiskelijaelämään aika kätevästi. Vaikka täytyy kyllä sanoa, että viinin juomisesta on tullut vähän vaikeaa välillä. Ihan jo bloginkin takia. Minulta kyllä useimmiten löytyy viiniä kaapista, mutta sitä ei voi juoda tuosta noin vaan. Pullo täytyy muistaa kuvata ja heti avatessa täytyy kirjoittaa jonkinlaiset muistiinpanot, ettei arvio unohdu. Eli toisin sanoen, pulloa ei voi avata ihan koska vaan ja missä vaan. Usein on kyllä kännykkä, mihin voi kirjoittaa muistiinpanoja. Mutta sitten joskus ei ole läpinäkyviä viinilaseja. Yhdellä ystävälläni on vihreät lasit ja aina kun juon hänen luonaan viiniä, kaadan sitä ensin läpinäkyvään purkkiin katsoakseni värin. Siinä minulle sitten aina vähän naureskellaan. 

Aion ensi vuonna ostaa itselleni viinikaapin. Oikean sellaisen, mutta opiskelijabudjettiin sopivan. Tämä on uuden vuoden lupaus. Mahtavaa uutta vuotta kaikille! Toivotaan että ensi vuodesta tulee hyvä. :) Menenkin tästä kohta juomaan skumppaa, mutta arviot tulevat ensi vuonna. ;) Jos nuhanenä haistaa jotain. 


lauantai 24. joulukuuta 2016

Viinipullosta joulukoristeeksi


Oletko koskaan miettinyt mitä tyhjällä viinipullolla voi tehdä? Vai ostitko kenties kaverille viinipullon ja sitten viinihammasta alkoi kolottaa... ja nyt mietit miten kehtaat antaa tyhjän pullon lahjaksi? Ei hätää, tässä yksi idea siihen, miten pullosta voi tehdä joulukoristeen. Tai mikset antaisi myös viiniä sisältävän tuunatun pullon? No joka tapauksessa, viinipullonhan voi tuunata millaiseksi tahansa. 

Itse en ole mikään suuri askartelija, mutta päätin kokeilla tehdä pullosta kuusta. Tuunailuun voi käyttää kaikenlaista, mutta minä käytin tähän:

  • tyhjän viinipullon
  • foliopaperia
  • akryylivärejä
  • cocktailtikun
  • liimaa
Aloitin tumman vihreällä akryylivärillä ja maalasin koko pullon lyhyillä siveltimenvedoilla. Ristiin rastiin ideana kuusenhavut. Kun koko pullo on maalattu ja tumma väri melkein kuivunut, ota vaaleampaa vihreää väriä ja jatka samalla tavalla ristiin rastiin siveltimellä. Sitten maalin täytyy antaa kuivua.

Foliosta saa tehtyä melkein mitä vain ja hopeisen värinsä puolesta folio on oiva jouluglitteri. Revi foliosta paloja ja rypistä se sitten pitkulaiseksi pötköksi. Laita ohueeseen foliopötkylään liimaa ja painele se pulloon. Tähän tarvitaan voimaa. Folio täytyy painaa pulloon kiinni kunnolla, ettei se irtoa. 

Maalaa sitten muilla väreillä pulloon erilaisia palloja. Minä yritin saada niistä ruusuja. 





Lopuksi tee foliosta tähti. Tämän tein niin että tulostin ensin paperille tähden. Leikkasin sen oikean muotoiseksi ja liimasin molemmille puolille foliota. Keskelle laitoin cocktailtikun, jotta tähden saisi pysymään paikoillaan. Veikkaan että viinipullon korkilla voisi saada paremmin pysymään, mutta sellaista ei nyt tähän hätään löytynyt. 
Kun tähti on valmis, ripusta se pullokuusesi latvaan. Voilà! Pullokuusikoriste on valmis. :) 

HYVÄÄ JOULUA!!! 

torstai 15. joulukuuta 2016

Bernard-Massard brut

Tällä kertaa Luxemburgilaista kuohuvaa. Löytyy Alkosta hinnalla 13,90 ja virosta 11,50. Oli niin kuivaa, että melkein hapannaamaksi muutuin. No ei, ihan mukava viini. 

Nimi: Bernard-Massard Cuvée brut

Maa & Alue: Luxemburg

Alkoholipitoisuus: 12 % 

Rypäleet: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blanc, Riesling

Väri: kirkas, vaalea, sitruuna

Tuoksu: sitruunainen, vähän mineraalinen, aprikoosinen

Maku: Hyvin kuiva ja kirpeä viini. Hyvät hapot ja oikein raikasta, mutta kuivaaaa. Aromeissa sitruunaa, nektariinia ja aprikoosia. Tasapainoinen ja kiva kuohari. Minulle ehkä vähän liian kuiva ja jopa pistävän kirpeä, mutta jos tykkää oikein kuivasta niin sitten suosittelen. Vaikka sokeria näyttäisi olevan 11 g, niin ei sitä mitenkään huomaa. 

maanantai 12. joulukuuta 2016

Pikkujouluhumua: Viiniä ja glögejä

Tästä tulee nyt pitkä postaus, koska oi kuinka paljonkaan juomaa mahtuu yhteen pikkujouluiltaan kavereiden kesken. Pidettiin pikkujoulut muutaman naisen voimin nyyttärimeiningillä. Oli glögiä, viiniä, skumppaa ja juustoja ja sipsejä. Minulle nakitettiin skumppa tuotavaksi ja sitten ystäväni panikoi, että mitä jos juomat loppuvatkin kesken. No mitä hän teki, lähetti minut Alkoon hakemaan hänelle jotain punkkua. Saisin kuulemma yllättää hänet. :) 

Menin lähikauppa Alkoon lauantai iltapäivänä, varmaan pahimpaan ruuhka-aikaan, koska yhtäkkiä en ollutkaan siellä ainoa asiakas niin kuin yleensä olen. Alkossa-käymis taitoni ovat vielä kaiken lisäksi ruostuneet. Muistin kyllä missä skumppahylly sijaitsee, mutta unohdin kuinka vaikea minun on joskus valita asioita. Pyörin siinä skumppahyllyllä sitten tovin: roséta, normaalin väristä, kuivaa, puolimakeaa, erittäin kuivaa... olin jo siinä vaiheessa että ajattelin, että nyt jos joku tyrkyttää apuaan niin pistäisin silmät kiinni ja sanoisin myyjälle että valitse sinä. Anna joku pullo.

Ajattelin sitten jotenkin, että rosé on vähän enemmän joulun väristä ja sana mausteinen kuulosti myös joululta, joten päädyin tuollaiseen tyttöpulloon. Eihän se edes sovi punaiseen kenkään, kun on tuollainen barbipinkki. Hinta: 10 e. Ei ehkä jouluisin, mutta toisaalta skumppa sopii mihin vain. Tällainen se oli:

Nimi: Mistinguett Vintage Rosé Cava brut 

Maa & Alue: Espanja

Rypäle: Trepat

Vuosikerta: 2014

Väri: Vaalea lohenpunainen

Tuoksu: sitruunainen, vadelmainen

Maku: Erittäin kuivaksi aika makeaa. Ehkä kuivahkoa. Aromeista löytyy sitruunaa, vadelmaa ja mansikkaa. Pientä mausteisuuttakin löytyy ja viini on ihan kivan makuinen ja kiva seurustelujuomaksi. Maku tosin oli minusta liian lyhyt. Kiva yllätys oli, että tämä sopi hyvin broadway sipsien ja ranch dipin kanssa. Siitä iso plussa.  

Mutta jatketaan Alkoiluani. Sain valittua tämän kuoharin ja lähdin etsimään kaverilleni punaviiniä. Niitä hyllyjä en kauaa ehtinyt katsella, sillä Alkon setä tuli heti tarjoamaan apuaan. Siinä sitten sopersin, että etsin jotain tällaista kaverille sopivaa. Ihme kyllä löysimme minulle sopivaa viiniä Ranskasta... On se kumma kun ihminen osaa vaan kertoa omia mieltymyksiään. No, hyvä viini tuli siltikin valittua. Ja tämähän jopa sopii etiken värin puolesta kenkään! Hinta: 11 e. 

Nimi: Les Carabènes Pinot Noir

Maa & Alue: Ranska, Languedoc-Roussillon

Rypäle: Pinot noir

Vuosikerta: 2015

Väri: Läpikuultava rubiini

Tuoksu: tumman kirsikkainen, paahteinen

Maku: Keskitanniininen, mutta lempeät ja pehmeät tanniinit. Ihan kivat hapot. Silkkisen pehmeä ja tasapainoinen viini. Mansikkainen, kirsikkainen ja karpaloinen, jossa myös kivasti vähän tammea ja paahteisuutta. Tykkäsin. :) Sopi hyvin juustojen kanssa. Kaverikin tykkäsi. 

Ja nyt päästäänkin juustoihin. Nyt on pakko paljastaa jotain todella noloa. Tämä on näin viinistä kiinnostuneena hyvin noloa: 

Minä, en ymmärrä juustoja. 

Pahinta mitä tiedän on haiseva juusto. Olen aina karttanut vahvoja juustoja juurikin sen karmean hajun takia. Yksikin nuuhkaisu sellaista jalkahikihaisujuustoa ja on oksennus hyvin lähellä. 

Minulla on yksi ystävä, joka on juustohirviö ja suosii voimakkaita juustoja. Ja minulla on sellainen kauhumielikuva siitä, kun hän joskus teki mikrossa sellaisia lämpimiä voileipiä... kuvitelkaa pala haisujuustoa, joka laitetaan mikroon. Hyyy... lähdin aina ulkona käymään siinä vaiheessa kun koko keittiö haisi. 

Toinen kauhumielikuva joka liittyy juustoihin on kun asuin solussa ja kämppikseni paistoi jotain aitoa halloumia pannulla ja koko keittiö haisi juustonaksuilta. Tuuletin salaa aina koko kämpän hänen kokkailujensa jälkeen ja joskus minulta kysyttiin, että miksi kämpässä oli yhtäkkiä niin kylmä. Tai miksi terassin ovi on keskellä talvea auki... 

Näitä muistellen kauhistuin kun kaverit halusivat ostaa juustoja. Sanoin että voitte opettaa minua syömään näitä, mutta varoitus, jos yksikin juusto on siitä vahvimmasta päästä niin voi käydä huonosti. Ihanat ystävät ottivat tämän hyvin huomioon ja tutustumiseni juustojen kanssa on varovasti aloitettu. Näistä, kaikki olivat syötäviä ja ihan ok hyviä. Vähän vielä kestää että lämpenen näille juustoille, mutta keisarinna oli hyvää. Tarjolla oli brie-juustoa, sinihometta ja mustahometta sekä keisarinnaa, niin kuin kuvasta näkyy. 

Sitten päästäänkin glögeihin, joita voin lämpimästi suositella. 

Herrljunga vadelma ja lakritsi:

Ihan nimensä veroinen, eli vadelmaa ja lakritsia löytyy. Makean karkkinen glögi. Hyvin tuo lakritsi siihen mielestäni sopii. :) Kardemummasta ja kanelista tulee joulu mieleen. Oikein hyvää, eikä 11 euron hintakaan ole paha. 

Herrljunga valkoviiniglögi:

Neilikka tuli ehdottomasti päällimmäisenä esiin tässä glögissä. Kanelia ja kardemummaa löytyi tästäkin ja hyvin makea glögi myös kyseessä. Myös oikein hyvää. Luonnollisesti vähän kevyempää kuin tuo punainen. Alkoholipitoisuuskin on pienempi ja hinta 8 e. 

Ehkä tykkäsin enemmän tuosta punaisesta. Toisaalta valkoviiniglögi toi kivaa vaihtelua perinteiselle punaiselle glögille. Tuo lakritsikin toi jotain vähän erikoisempaa. Oivat valinnat jouluksi. ;) 

Hyvää joulunodotusta! 



maanantai 5. joulukuuta 2016

Drinkki/booliresepti: oranssi turkinpippuri

Kävin tässä taas ystävällä vähän valittamassa tenttiahdistusta. Maistelin parin viinin jämiä ja sitten kun ne loppuivat kaveri kysyi haluanko kossua. Lähdin  viinakaapille katsomaan mitä sieltä löytyisi ja päätin kokeilla baarimikkoilua ja keksin päästä ihan kivan boolin/drinkin. Tätä drinkkiä toinen kaveri kommentoi että 
"maistuu ihan turkinpippurilta, siltä oranssilta"
Siitä sitten nimi, ja mikä huvittavinta, oransseja turkinpippuri karkkeja ei edes tarvita. 

Näin, kuva oikeastaan kertoo kaiken. 

Tarvitset: 


  • vadelma likööriä
  • koskenkorvaa
  • bonaqua explore appelsiini-mango limua
  • sitruunamehua
Näitä sitten annostelet sopivasti sekoittaen lasiin tai jos teet boolia niin boolikulhoon. Likööriä ja kossua aika lailla saman verran ja limua sitten vähän enemmän. Sitruunamehua vähän. Muuta en näistä mittasuhteista osaa sanoa, koska oli aika spontaani luonnos. Oman maun mukaan ja hyvä tulee. ;) 



lauantai 3. joulukuuta 2016

Vegaaniviinijutun tekoa

Kaikki viinit eivät välttämättä ole vegaanisia. Tein tästä journalismin kurssille jutun ja mitäpä tässä nyt turhaan kertoilemaan mitä siinä on. Sen voi lukea täältä: Tuima: vegaani, osaatko valita viinisi oikein? 

Mutta, tässä katsaus kulisseihin. ;) Minulla oli jo juttu aika selvänä päässä, että teen tällaisen ja siihen tulee video. Vähän jännitti että osaanko enää käyttää kameraa, mutta meillä on tosi kiva opettaja, joka kyllä jeesaa. Enemmän varmaan jännitti haastattelu, vaikka kyseessä oli semi-tuttu ihminen. Mutta hän on oikea viiniasiantuntija, niin silloin on aina vähän että respect sir. Ennen haastattelua olin kotona, enkä muista mitä mietin, mutta väsytti kauheasti, enkä voinut nukkua, koska kävin ylikierroksilla. Viime aikoina on ollut nukkumisvaikeuksia. Mutta kävin eilen ostamassa knock out teetä, joten eiköhän se siitä.  Haastis meni kuitenkin ihan hyvin. En rikkonut kameraa ja sain kysyttyä kysymykset. :)

Lähdin kotiin ja mietin että hitto, nyt minulla on kaksi pulloa viiniä avattuna. Tein siis videon, jossa asiantuntija arvioi pari kosher-viiniä ja nehän piti sitten avata, eikä me niitä tietenkään juotu. Niitä ei nyt ole kuvattu kengässä, koska olin niin tohkeissani että unohdin. Sanotaan nyt kuitenkin, että minusta ihan juotavia viinejä, mutta aika tylsiä. Punaviini (Mount Hermon red) oli sellainen helppo marjainen, jossa ei ollut paljon mitään happoja tai tanniineja. Ihan ok viini vaikka jonkun salaatin kaveriksi. Juuri sellainen hyvin pehmeä punaviini, joka varmasti sopisi yhdelle ystävälleni. Piti siinä illalla oikeastaan lukea ranskaa, mutta ajatus kahdesta avatusta viinistä, jotka pilaantuvat jos jätän ne ensi viikkoon oli häiritsevä. Ei siinä auttanut kun soittaa ystävälle, että hei minulla on sinulle sopivaa viiniä, mitä tehdään. Ostettiin pizzaa ja tehtiin salaattia ja vedettiin viini. Kaverilla oli ollut sen verran huono päivä, että ilahtui todella paljon pienestä piristyksestä. Joskus irtiotot arjesta pitää ottaa keskellä viikkoa ranskan sanakokeen uhalla, mutta ystävä ilahtui ja se oli pääasia. :) 

Valkoviini (Barkan classic chardonnay) ei ehkä ollut ihan minua varten. Ihan mukava chardonnay, mutta tosi lattea. Mutta minä olenkin happohirviö. Arviot kannattaa katsoa jutussa olevasta videosta. ;) 

Seuraavaksi piti leikellä video. Meillä on ihan huippuopettaja, oikeasti. Tulee ihan kädestä pitäen näyttämään että näin piti tehdä. Ei mennyt edes kauaa, että sain leikattua. No, olen joskus ennekin jotain leikellyt, mutta aina kun on uusi ohjelma pitää vähän miettiä. Ja aika paljon jouduin lyhentämään... koska ihmiset eivät muuten jaksa katsoa.


Jutun suurin ongelma oli kuva. Unohdan aina miettiä kuvia. Piti käydä lainaamassa koulun digikamera ja koska en ole virallisesti journalismin opiskelija, se oli vähän hankalaa. Hyvä ettei passia pyydetty. :D Sain sen sitten lopulta. Siinä oli tietenkin väärät asetukset ja minä suurena tekniikan ihmeenä jouduin käymään pitkän sekavan keskustelun facebookissa kuvatoimittajamme kanssa. Kodin muuttaminen studioksi oli varmaan haastavinta. Tuon yhden hitsin kuvan takia siirsin huonekaluja ja siivosin kirjoituspöydän! Nyt myös paljastuu millaiset viinilasit minulla on. Ei ole riedelin ei. Tokmannin halvat yleiskäyttölasit. Niissä on kiva tuo musta jalka ja ehkä ihan hyvä vielä toistaiseksi pitää ne, koska opiskelija on itse rikkonut yhden kännissä ja opiskelijan kaveri on rikkonut toisen. Niin ja tuo kuvan viini, ei ole viiniä. Oli aamu enkä viitsinyt avata pulloa, joten sekoitin vähän mehua. Ja koska mehu oli liian vaaleaa, lisäsin siihen soijakastiketta. Omia luonnoksiahan pitää aina maistaa ja voin sanoa, että ei ollut hyvä resepti. 


Sitten vain kirjoiteltiin ja hankittiin pari haastateltavaa lisää ja voilà. Juttua oli tosi kiva tehdä. :)