maanantai 12. joulukuuta 2016

Pikkujouluhumua: Viiniä ja glögejä

Tästä tulee nyt pitkä postaus, koska oi kuinka paljonkaan juomaa mahtuu yhteen pikkujouluiltaan kavereiden kesken. Pidettiin pikkujoulut muutaman naisen voimin nyyttärimeiningillä. Oli glögiä, viiniä, skumppaa ja juustoja ja sipsejä. Minulle nakitettiin skumppa tuotavaksi ja sitten ystäväni panikoi, että mitä jos juomat loppuvatkin kesken. No mitä hän teki, lähetti minut Alkoon hakemaan hänelle jotain punkkua. Saisin kuulemma yllättää hänet. :) 

Menin lähikauppa Alkoon lauantai iltapäivänä, varmaan pahimpaan ruuhka-aikaan, koska yhtäkkiä en ollutkaan siellä ainoa asiakas niin kuin yleensä olen. Alkossa-käymis taitoni ovat vielä kaiken lisäksi ruostuneet. Muistin kyllä missä skumppahylly sijaitsee, mutta unohdin kuinka vaikea minun on joskus valita asioita. Pyörin siinä skumppahyllyllä sitten tovin: roséta, normaalin väristä, kuivaa, puolimakeaa, erittäin kuivaa... olin jo siinä vaiheessa että ajattelin, että nyt jos joku tyrkyttää apuaan niin pistäisin silmät kiinni ja sanoisin myyjälle että valitse sinä. Anna joku pullo.

Ajattelin sitten jotenkin, että rosé on vähän enemmän joulun väristä ja sana mausteinen kuulosti myös joululta, joten päädyin tuollaiseen tyttöpulloon. Eihän se edes sovi punaiseen kenkään, kun on tuollainen barbipinkki. Hinta: 10 e. Ei ehkä jouluisin, mutta toisaalta skumppa sopii mihin vain. Tällainen se oli:

Nimi: Mistinguett Vintage Rosé Cava brut 

Maa & Alue: Espanja

Rypäle: Trepat

Vuosikerta: 2014

Väri: Vaalea lohenpunainen

Tuoksu: sitruunainen, vadelmainen

Maku: Erittäin kuivaksi aika makeaa. Ehkä kuivahkoa. Aromeista löytyy sitruunaa, vadelmaa ja mansikkaa. Pientä mausteisuuttakin löytyy ja viini on ihan kivan makuinen ja kiva seurustelujuomaksi. Maku tosin oli minusta liian lyhyt. Kiva yllätys oli, että tämä sopi hyvin broadway sipsien ja ranch dipin kanssa. Siitä iso plussa.  

Mutta jatketaan Alkoiluani. Sain valittua tämän kuoharin ja lähdin etsimään kaverilleni punaviiniä. Niitä hyllyjä en kauaa ehtinyt katsella, sillä Alkon setä tuli heti tarjoamaan apuaan. Siinä sitten sopersin, että etsin jotain tällaista kaverille sopivaa. Ihme kyllä löysimme minulle sopivaa viiniä Ranskasta... On se kumma kun ihminen osaa vaan kertoa omia mieltymyksiään. No, hyvä viini tuli siltikin valittua. Ja tämähän jopa sopii etiken värin puolesta kenkään! Hinta: 11 e. 

Nimi: Les Carabènes Pinot Noir

Maa & Alue: Ranska, Languedoc-Roussillon

Rypäle: Pinot noir

Vuosikerta: 2015

Väri: Läpikuultava rubiini

Tuoksu: tumman kirsikkainen, paahteinen

Maku: Keskitanniininen, mutta lempeät ja pehmeät tanniinit. Ihan kivat hapot. Silkkisen pehmeä ja tasapainoinen viini. Mansikkainen, kirsikkainen ja karpaloinen, jossa myös kivasti vähän tammea ja paahteisuutta. Tykkäsin. :) Sopi hyvin juustojen kanssa. Kaverikin tykkäsi. 

Ja nyt päästäänkin juustoihin. Nyt on pakko paljastaa jotain todella noloa. Tämä on näin viinistä kiinnostuneena hyvin noloa: 

Minä, en ymmärrä juustoja. 

Pahinta mitä tiedän on haiseva juusto. Olen aina karttanut vahvoja juustoja juurikin sen karmean hajun takia. Yksikin nuuhkaisu sellaista jalkahikihaisujuustoa ja on oksennus hyvin lähellä. 

Minulla on yksi ystävä, joka on juustohirviö ja suosii voimakkaita juustoja. Ja minulla on sellainen kauhumielikuva siitä, kun hän joskus teki mikrossa sellaisia lämpimiä voileipiä... kuvitelkaa pala haisujuustoa, joka laitetaan mikroon. Hyyy... lähdin aina ulkona käymään siinä vaiheessa kun koko keittiö haisi. 

Toinen kauhumielikuva joka liittyy juustoihin on kun asuin solussa ja kämppikseni paistoi jotain aitoa halloumia pannulla ja koko keittiö haisi juustonaksuilta. Tuuletin salaa aina koko kämpän hänen kokkailujensa jälkeen ja joskus minulta kysyttiin, että miksi kämpässä oli yhtäkkiä niin kylmä. Tai miksi terassin ovi on keskellä talvea auki... 

Näitä muistellen kauhistuin kun kaverit halusivat ostaa juustoja. Sanoin että voitte opettaa minua syömään näitä, mutta varoitus, jos yksikin juusto on siitä vahvimmasta päästä niin voi käydä huonosti. Ihanat ystävät ottivat tämän hyvin huomioon ja tutustumiseni juustojen kanssa on varovasti aloitettu. Näistä, kaikki olivat syötäviä ja ihan ok hyviä. Vähän vielä kestää että lämpenen näille juustoille, mutta keisarinna oli hyvää. Tarjolla oli brie-juustoa, sinihometta ja mustahometta sekä keisarinnaa, niin kuin kuvasta näkyy. 

Sitten päästäänkin glögeihin, joita voin lämpimästi suositella. 

Herrljunga vadelma ja lakritsi:

Ihan nimensä veroinen, eli vadelmaa ja lakritsia löytyy. Makean karkkinen glögi. Hyvin tuo lakritsi siihen mielestäni sopii. :) Kardemummasta ja kanelista tulee joulu mieleen. Oikein hyvää, eikä 11 euron hintakaan ole paha. 

Herrljunga valkoviiniglögi:

Neilikka tuli ehdottomasti päällimmäisenä esiin tässä glögissä. Kanelia ja kardemummaa löytyi tästäkin ja hyvin makea glögi myös kyseessä. Myös oikein hyvää. Luonnollisesti vähän kevyempää kuin tuo punainen. Alkoholipitoisuuskin on pienempi ja hinta 8 e. 

Ehkä tykkäsin enemmän tuosta punaisesta. Toisaalta valkoviiniglögi toi kivaa vaihtelua perinteiselle punaiselle glögille. Tuo lakritsikin toi jotain vähän erikoisempaa. Oivat valinnat jouluksi. ;) 

Hyvää joulunodotusta! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti