sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Alkon vastuullisuushaaste #nofilter

Onko vastuullisuus todellisuutta vai kiiltokuvaa? Tätä Alko kysyy verkkosivuillaan ja kehottaa ihmisiä puhumaan avoimesti vastuullisen toiminnan haasteista #nofilter ja #läpinäkyvyys.

Minusta on hienoa että Alko avaa tällaisen keskustelun, koska ei välttämättä tule ajatelleeksi onko ostamani alkoholi eettistä vai ei. Suomalaiset kuluttavat alkoholia aika paljon, niinpä kysymys kuuluukin: olemmeko me vastuullisia alkoholinkäyttäjiä? Enkä nyt tarkoita sitä että juommeko sivistyneesti vai vedämmekö lärvit, vaan enemmänkin sitä, että mietimmekö mitä me ostamme? 

Voin avata tähän vähän omaa alkoholin ostamistani. Rehellisesti sanoen, vastaus on minun kohdallani ei. En ole tullut miettineeksi onko viinini reilun kaupan vai ei. Lähinnä mietin minkä makuista viiniä nyt haluaisin ja kuinka paljon olen valmis siitä maksamaan. Luulisin että useimmat ajattelevat samoin. Ajatus viininvalmistajien olosuhteista tuntuu hyllyjen välissä jotenkin kaukaiselta, vaikka juuri siinä tilanteessahan sitä pitäisi ajatella. Minähän sen ostopäätöksen teen. 

Alko on lähikauppani ja minusta siellä on hirveän kiva käydä. Alko on jotenkin hieno kauppa. Hienoja pulloja näyttävästi riveissä ja paljon tutkittavaa. Muistan kun alaikäisenä kuumotti käydä Alkossa vanhempien kanssa kun jotenkin mietti että en minä täällä saa olla. Nyt sitä voisi varmaan sanoa yhdeksi lempikaupoistani, koska siellä on mukava käydä vaikken ostaisi mitään. Kerran menimme ystäväni kanssa kesken koulupäivän käymään Alkossa koska hänen piti osta äidilleen lahja ja olin ihan innoissani siitä että mennään Alkoon. 

Mutta koska olen opiskelija ja Viro lähellä sydäntäni olen myös Alkopetturi, sillä tulee usein käytyä Tallinnan Superalkossa. Taas tuli vastikään käytyä Tallinnassa, eikä pääsyynä ollut edes hakea viinaa, vaan käydä kampaajalla. No, päätin siinä samalla sitten ostaa viinejä talvea varten. Kyllä siellä sedät nauroivat kun loskakelillä äiti vetää vetolaukkua ja tämä tyttönen kantaa viinikassia laukun päällä. Joo älkää kysykö, tätä on vaikea selittää. 
Mutta Alkon ja Superalkon ero on minusta muun muassa se, että Alkossa on parempi valikoima. Sanoisin myös että Alkossa on laadukkaampi valikoima ja hohdokkaampi ympäristö. Nyt viimeksi kun kävin Superalkossa aikaa oli vähän, enkä ehtinyt käydä useammassa vaan jouduin tyytymään yhden kaupan valikoimiin ja... no kun siellä on enimmäkseen niitä massaviinejä, jotka ei ole mistään kotoisin. Gato negro, J.P Chenet... mitä näitä nyt on. Mutta sieltä saattaa myös löytyä muutama helmi ja jotain kivaa mitä ei Suomesta saa. Täytyy nyt tässä talven aikana katsoa mitä tuli ostettua ja päivittää tänne blogiin. 

Joten tästä kulmasta katsottuna minulla on tämän vastuullisuuden kanssa parannettavaa. Hyvä että asia on otettu puheeksi, koska lisäämällä tietoa kuluttajille ostopäätöksiin on helpompi tehdä muutosta. Minusta on myös hienoa että Alko haluaa olla vastuullinen ja ottaa selvää tuotteidensa eettisyydestä. On kuitenkin selvää että se on käytännössä vaikeaa. Mutta viestintä on tärkeätä. Lisätään keskustelua ja tietoisuutta. Täytyypä minunkin käydä joku päivä ostmassa sertifioitu viini. :) 
#nofilter "läpinäkyvyys 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti